Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2013

''ΠΑΝΤΑ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΟΣ ΑΠΟ ΕΣΕΝΑ''


"ΓΔΑΡΜΕΝΟΣ" του Mats Kjelbye -
 Μετάφραση:Εύα Στυλάντερ
 Σκηνοθεσία: Στρατής Πανούριος
 στο ρόλο του Εντ ο Νικόλας Αναστασόπουλος

Eυχαριστώ θερμά τον αγαπητό φίλο Στρατή Πανούριο για την πρόσκληση του
στην καταπληκτική παράσταση που παρακολούθησα χθες.
Ο καθένας πρέπει να δει την παράσταση αυτή διότι είναι δυστυχώς πολύ επίκαιρη.
Αφορά την Βία και την Παραβατικότητα στη νεολαία.
Μην χάσετε μία από τις επόμενες παραστάσεις που θα γίνουν σύντομα.
Όσοι ασχολείστε με εκπαίδευση παιδιών θα σας πρότεινα να προσκαλέσετε την παράσταση στον χώρο σας .
Για πληροφορίες επικοινωνείστε μαζί μου ή με τον Στρατή Πανούριο. 

«Βία και παραβατικότητα στη νεολαία» |Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013, θέατρο ΑΛΚΜΗΝΗ | ημερίδα με αφορμή την παράσταση «Γδαρμένος»

Θέατρο Αλκμήνη: Ο «Γδαρμένος» στη σκηνή και στη ζωή
Με αφορμή την παράσταση, πραγματοποιείται ημερίδα με θέμα «Βία και παραβατικότητα στη νεολαία»
«Βία και παραβατικότητα στη νεολαία»: Με αφορμή το θεατρικό έργο «Γδαρμένος» που καταπιάνεται με αυτό το τόσο επίκαιρο ζήτημα, διοργανώνεται το Σάββατο (5/10) ημερίδα στο θέατρο Αλκμήνη. Με προσκεκλημένο τον σουηδό συγγραφέα Ματς Σιέλμπυ (Mats Kjelbye), η εκδήλωση συνδιοργανώνεται από το Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών και τον καλλιτεχνικό οργανισμό Κοχύλι. Υποστηρίζεται δε από την Πρεσβεία της Σουηδίας.
Την ημερίδα θα πλαισιώσουν με εισηγήσεις τους μια σειρά από ομιλητές οι οποίοι θα αναφερθούν στο θέμα της νεανικής παραβατικότητας, στις προσπάθειες πρόληψης και θεραπείας στο σχολικό πλαίσιο, στο ποινικό σύστημα και την κοινωνική ένταξη, στη διάκριση μεταξύ εκφοβισμού και παραβατικότητας καθώς και στη δεύτερη ευκαιρία που οφείλει να έχει κάθε άνθρωπος. Με αφορμή την παρουσίαση του έργου στη Σουηδία, την Ελλάδα και σε άλλες χώρες ο Σουηδός Θεατρικός Συγγραφέας του έργου Mats Kjelbye, θα
αναφερθεί στο ρόλο και τη δύναμη του θεάτρου ως εκπαιδευτικό εργαλείο, ενώ μετά την παρουσίαση της παράστασης «Γδαρμένος» θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση με τον σκηνοθέτη και τη μεταφράστρια του έργου.
Το έργο γράφτηκε το 2008 και παίχτηκε με μεγάλη ανταπόκριση στο Dramaten – Εθνικό Θέατρο της Σουηδίας ενώ περιόδευσε στα περισσότερα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας. Το 2009 ταξίδεψε και παρουσιάστηκε στη Ρουάντα στα αγγλικά. Επίσης, μεταφρασμένο στα γερμανικά, έχει παιχτεί στην Αυστρία και τη Γερμανία.
Η ελληνική θεατρική παράσταση «Γδαρμένος», χρησιμοποιώντας το εργαλείο του θεάτρου «βαλίτσα», παρουσιάζεται για δεύτερη συνεχή χρονιά φέτος σε σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για μαθητές 14-18 χρονών. Εχει ήδη παρουσιασθεί στην Κύπρο _σε σχολεία και στο σχολείο των φυλακών ανηλίκων της χώρας. Σε Ελλάδα και Κύπρος την παράσταση έχουν δει περισσότεροι από 5.000 μαθητές _και μαζί τους γονείς, εκπαιδευτικοί, δημοσιογράφοι και άνθρωποι της κοινωνίας.
Πρόκειται για έναν μονόλογο που αναφέρεται στο αδιέξοδο της βίας. Η μετάφραση είναι της Εύα Στυλάντερ. Σκηνοθετεί ο Στρατής Πανούριος. Ερμηνεύει ο Γιάννης Αναστασόπουλος: Ο Εντ, ένας νεαρός, μέλος βίαιης συμμορίας, ξετυλίγει ενώπιον του κοινού το κουβάρι της ζωής του πίσω στο χρόνο. Αναφέρεται στη βία της καθημερινότητας, μιλά για θύματα και δράστες, για τις έννοιες της δύναμης και της ταπείνωσης, για την οικογένεια, τις παρέες, τον έρωτα, τα κοινωνικά αδιέξοδα. Κυρίως όμως μιλάει για την αγάπη και την απώλεια.
ΠΟΤΕ & ΠΟΥ
Θέατρο Αλκμήνη (Αλκμήνης 8, Γκάζι).
Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013
ώρα έναρξης: 10.30
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Το Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών και ο Καλλιτεχνικός Οργανισμός ΚΟΧΥΛΙ σας προσκαλούν στην ημερίδα με θέμα «Βία και παραβατικότητα στη νεολαία». Η ημερίδα πραγματοποιείται στο Θέατρο Αλκμήνη (Αλκμήνης 8, Γκάζι) το Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013 στις 10:30 π.μ. με αφορμή την επανέναρξη της θεατρικής παράστασης Γδαρμένος (Blästrad) και την επίσκεψη του Σουηδού θεατρικού συγγραφέα του έργου Mats Kjelbye (Ματς Σιέλμπυ) στην Αθήνα. Η εκδήλωση έχει την υποστήριξη της Πρεσβείας της Σουηδίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου